Beter benutten bestaande voorraad, aanpakken woonexcessen en woonoverlast

In regionaal verband werken we in 2024 aan vernieuwing van de woonruimteverdelingsmethodiek en legden dit in december 2024 vast in een geactualiseerde huisvestingsverordening (HVO). Verdere vernieuwing blijven we in samenhang doen met in de maak zijnde nieuwe wetgeving zoals de Wet versterking regie volkshuisvesting. We doen dit in regionaal verband en in nauw overleg met de Sociale Verhuurders Haaglanden. Met de kennis van nu zullen de majeure aanpassingen van de HVO niet eerder dan 2026 plaatsvinden.
Het lokale deel van de huisvestingsverordening reguleert de omzetting van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimte, woningvorming, toeristische verhuur en de opkoopbescherming. We nemen meer regie en intensiveren de handhaving hiervan. Binnen dit alles maken we gereguleerd woningdelen niet onmogelijk. Op kleine schaal experimenteren we met 'friendswonen' (pilot woningdelen Vidomes startte eind 2024) en met hospitaverhuur (aan twee organisaties is subsidie verstrekt). We benutten mogelijkheden voor tijdelijke (doelgroep)contracten van vijf jaar, bijvoorbeeld voor jongeren.
Inzage in 'Basisregistatie personen' (BRP) en data-analyse helpen corporaties om ondermijning en woonfraude tegen te gaan. Op dit punt willen we de corporaties goed faciliteren. Daartoe is met hen een convenant ondertekend dat het beschikking stellen van BRP-gegevens regelt. Eind 2024 was de implementatiefase helaas nog niet gereed. In deze fase worden ook de twee door de gemeenteraad aangenomen moties vormgegeven.
Met een meldpunt Ongewenst verhuurgedrag en een pilot-Huurteam hebben wij in twaalf maanden 43 huurders van particuliere verhuurders ondersteund in het contact met hun verhuurder. De pilot is eind 2024 geëvalueerd, en op basis van de evaluatie verlengd voor een periode van in ieder geval twee jaar. Met deze continuering kan de uitvoering van de Wet goed verhuurderschap verder worden geïmplementeerd waarbij ook de nieuwe huurwetten kunnen worden uitgevoerd (Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten, de Wet betaalbare huur en de Wet vaste huurcontracten).
De verkenning van nut en noodzaak van verhuurdersvergunningen is doorgeschoven naar 2025. In plaats daarvan is met prioriteit een leegstandsanalyse uitgevoerd. Deze analyse maakte duidelijk dat er in Delft slechts een zeer beperkt aantal woningen met langdurige problematische leegstand kampt. Om deze reden in combinatie met de daarvoor benodigde personele inzet, is besloten om geen leegstandsverordening op te stellen.
We zetten de huidige aanpak woonoverlast voort met onze partners. We borgden de werkwijze die gaandeweg is ontwikkeld. De bekendheid van het meldpunt Overlast is in 2024 (54%) ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van 2023, maar blijft nog ver van de beoogde 80% in 2026. Van alle overlastmeldingen komt nu 16% het meldpunt Woonoverlast binnen (was 7% in 2017). Dit jaar zijn er 673 overlastmeldingen binnengekomen.
Vanuit het uitvoeringsbeleid Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) is mede ingezet op de daarin gestelde prioriteiten, waaronder gezondheid, constructieve- en/of brandveiligheid, huisvesting en monumenten.