Hervormingsagenda en toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming

In 2024 zijn we verder aan de slag gegaan met de opgaven uit de Hervormingsagenda:
- toegankelijke en beschikbare jeugdzorg voor de meest kwetsbare jeugdigen en gezinnen;
- gezinsgerichte zorg;
- stevige lokale teams die waar nodig ook zelf hulp bieden;
- kinderen groeien zo thuis mogelijk op;
- jeugdigen en ouders kunnen vertrouwen op goede kwalitatieve zorg die daadwerkelijk helpt;
- samenwerking tussen gemeente en aanbieders wordt versterkt;
- verminderen van de bureaucratie en houdbaar financieringsmodel.
Als gemeenten in Haaglanden zien we dit niet enkel als een opgave voor individuele gemeenten, maar voelen we ook een regionale verantwoordelijkheid. In 2024 hebben we de aanpak kostenbeheersing aangegrepen om ook een aantal van de bovengenoemde opgaven op te pakken. Zo werken we toe naar meer kleinschalige verblijfsvoorzieningen (open en gesloten) voor jeugdigen en proberen we zoveel mogelijk kinderen in de vertrouwde omgeving op te laten groeien. Verder hebben we aandacht voor de mogelijkheden om ouders en jeugdigen meer regie in het hulpverleningstraject te geven. Met de Toezichthouder Jeugd en Wmo sturen we niet alleen op rechtmatigheid in de declaraties, maar ook op doelmatigheid in de geleverde zorg.
In de regio Haaglanden werken we toe naar de vervlechting tussen het programma Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HGKM) en de jeugdbeschermingsketen, als grote opgave vanuit het Toekomstscenario Kind en gezinsbescherming. We hebben met de negen betrokken gemeenten gekeken naar welke opgaven we in dit kader de komende jaren op moeten pakken om dit vorm te geven, zowel in beleid, uitvoering als in de governance.
Het meest praktische voorbeeld is dat we samen met onze uitvoerende partners de (on)mogelijkheden verkennen van de voorgenomen veranderingen (inrichting en werkwijze) in de jeugdbeschermingsketen. Hierbij is aandacht voor gezinnen met kinderen in complexe veiligheidscasussen. Inmiddels zijn er in onze regio ongeveer 20 casussen via de nieuwe werkwijze opgepakt, in vrijwel alle casussen is hiermee een kinderbeschermingsmaatregel voorkomen. We verkennen hoe we in 2025 deze werkwijze kunnen verbreden om de impact hiervan te vergroten.
Vanuit de twee centrumgemeenten Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Delft en Den Haag hebben we ook in 2024 gefocust op preventie, het aanpakken van de oorzaken van geweld en de risicofactoren om zo het geweld duurzaam te stoppen. In de uitvoering hebben we de verschillende werkwijzen vanuit jeugd en HGKM steeds meer samengebracht. Zo is de routekaart naar Veiligheid volledig geïntegreerd in de werkwijze van Delft Support en hebben we vanuit de landelijke leidraad 'werken aan veiligheid' een inventarisatie gemaakt van wat er in de uitvoering al goed gaat en wat aandacht nodig heeft.