In de uitwerking van bovengenoemde doelstellingen zijn bijbehorende maatregelen per aandachtsgebied, dus per beleidsveld gegroepeerd. Binnen elk aandachtsgebied worden verschillende maatregelen getroffen die allemaal hun bijdrage leveren aan de verschillende doelstellingen. Het is daarom niet mogelijk om per specifieke doelstelling maatregelen te vermelden, aangezien alle maatregelen bijdragen aan verschillende doelstellingen. Het geheel aan maatregelen biedt daarom een antwoord op de combinatie van doelstellingen.

Voetganger op één
De voetganger staat in ons mobiliteitssysteem op de eerste plaats. De kwaliteit van het voetgangersnetwerk heeft een verbeterslag nodig om het lopen aantrekkelijker en veiliger te maken. We werken beleid uit om de voetganger een sterkere positie te geven. Dat doen we in de binnenstad, maar we werken ook aan versterking van routes voor de voetganger tussen station Delft Campus en Innovatiedistrict Delft en de routes in Delft-West. De voetganger op één draagt zo bij aan de twee belangrijke opgaven Delft-West en Innovatiedistrict Delft

Ruimte in de binnenstad
We breiden het autoluwplus-gebied uit in het zuidwestelijk deel van de binnenstad. De voetganger krijgt hier maximaal de ruimte en de openbare ruimte krijgt een kwaliteitsimpuls. We halen parkeerplaatsen in dit gebied weg en laten minder vrachtverkeer toe. In overleg met de bewoners en andere belanghebbenden richten we de vrijkomende ruimte in voor onder andere vergroening, verblijven en verbetering van het fietsparkeren.

Fietsparkeren
Voor verplaatsingen binnen Delft is fietsen een belangrijke vervoerswijze. We continueren onze inspanningen om ons fietsnetwerk uit te breiden en te verbeteren ten gunste van verkeersveiligheid en verkeersafwikkeling. Het succes van de fiets brengt met zich mee dat er meer aandacht moet komen voor de gestalde fiets. Om de groei van het aantal gestalde fietsen in goede banen te leiden, is het Handelingsperspectief Fietsparkeren opgesteld. De fietsparkeeropgave is hierin inzichtelijk gemaakt met de benodigde stappen, investeringsopgave en beheeropgave. Een belangrijke stap is in 2024 gezet met de opening van de fietsenstalling Oude Langendijk.

Met NS en ProRail werken we aan veilige en toekomstbestendige stallingen die efficiënt benut worden. Daarbij kijken we ook naar het samenspel tussen stallingsbehoefte en aanbod deelmobiliteit (en deelmobiliteitshubs).

Duurzame Mobiliteit
We geven prioriteit aan schone en actieve vormen van verplaatsen. We doen dit in samenhang met het Schone Lucht Akkoord en het Programma Duurzame Mobiliteit van de MRDH (bestuurlijk accent: duurzame stad).

Duurzaam zoneren
Per 1 januari 2025 is de binnenstad een nul-emissiezone voor logistiek verkeer. Alleen vrachtverkeer en bestelbussen die zonder uitstoot rijden, mogen dan de binnenstad in. We houden een overgangsperiode aan voor bedrijven die de overstap naar emissievrije voertuigen nog niet hebben kunnen maken. Ook dit hoort bij een gastvrije en leefbare binnenstad.

Deelmobiliteit
Deelmobiliteit draagt bij aan het verduurzamen van de stad. Deelvoertuigen worden efficiënter gebruikt en door het delen van vervoermiddelen is minder parkeer- en stallingsruimte nodig. 

Voor deeltweewielers hebben we sinds 2022 een vergunningstelsel. In 2024 is GoSharing in alle steden behalve Amsterdam gestopt met de activiteiten. De vrijgekomen plek in het vergunningstelsel wordt opgevuld door Felyx die vanaf begin 2025 in Delft elektrische fietsen en scooters gaat aanbieden.

Voor deelauto’s hebben we in 2024 het beleid geactualiseerd en nieuwe beleidsregels vastgesteld. We kunnen nu meer sturing geven aan het aanbod van deelauto's. Het beleid werken we in 2025 verder uit naar concrete projecten in de stad.

Deelmobiliteit kan een belangrijke rol vervullen bij regionale verplaatsingen. Met gemeenten in de regio Haaglanden onderzoeken we afstemming van beleid om de potentie van deelmobiliteit voor regionale verplaatsingen optimaal te benutten. Ook met de MRDH werken we aan regionale afstemming. Daarnaast is Delft partner van het landelijk programma Natuurlijk!Deelmobiliteit. Vanuit dit programma werkt Delft met andere gemeenten samen op de onderwerpen 1) inclusieve deelmobiliteit, 2) bewonersinitiatieven deelvervoer en 3) leidraad sturing en bekostiging (wijk)hubs in gebiedsontwikkeling.

Openbaar vervoer (OV)
De coronacrisis en de daaropvolgende energiecrisis hebben een flinke wissel getrokken op het OV.  Wel zien we een geleidelijk herstel na de coronajaren met wederom een groei van het aantal reizigers. Hogere kosten en personeelstekorten spelen de vervoerbedrijven wel parten. Verschillende vervoerbedrijven zijn onder zware financiële druk komen te staan.  In 2024 zijn in MRDH-verband afspraken gemaakt met de vervoerders om de concessie weer toekomstvast te maken.

In 2024 zijn we gestart met het opstellen van een netwerkvisie voor het OV in Delft. Deze netwerkvisie richt zich met name op het lokale OV in aanvulling en aansluiting op schaalsprong op de Oude Lijn. De netwerkvisie wordt begin 2025 afgerond. Het OV moet een inclusief systeem zijn met aandacht voor de behoefte aan mobiliteit voor alle doelgroepen. Daarnaast geven we prioriteit aan de visie van de bereikbaarheid van het openbaar vervoer voor gebiedsontwikkelingen (zoals Nieuwe Haven en Schieoevers) en de opgaven Delft-West en het Innovatiedistrict.

Tramlijn 19 is in aanleg op de Mekelweg. Voor de  afbouw bleek € 23,6 miljoen extra budget nodig. Het Algemeen Bestuur van de MRDH heeft d.d. 25 oktober 2024 besloten dit bedrag te dekken uit de begroting van de MRDH. Zomer 2025 is de aanleg gereed en start de testperiode. In 2026 zal tramlijn 19 naar de TU Campus tot de Kruithuisweg gaan rijden. 

Voor de verstedelijkingsopgave zijn extra treinen op de Oude Lijn tussen Leiden en Dordrecht noodzakelijk. Zomer 2024 zijn twee nieuwe sporen en de perrons 3 en 4 op station Delft en station Delft Campus in gebruik genomen. Met de viersporigheid tussen Delft Campus en Rijswijk is het spoornet robuuster en op de toekomst berekend. Half december 2024 (ingang dienstregeling 2025) is het aantal sprinters verhoogd van 4 naar 6 per richting. Daarmee is het Programma Hoogfrequent Spoor voor de gemeente Delft afgerond.

Samen met Rijk (I&W en VRO), MRDH, provincie, NS en ProRail verkennen we de mogelijkheden en maatregelen voor verdere schaalsprong op de Oude Lijn richting 2040. De MIRT-verkenning is eind 2025 gereed. Het samenspel tussen de verstedelijkingsopgave, het verbeteren van de bereikbaarheid en het landschappelijke inpassen van het spoor tussen Delft en Schiedam is hierbij van belang. We werken onder andere samen met de Verstedelijkingsalliantie, de NOVEX Zuidelijke Randstad en het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland. 

Parkeren

Het parkeren van auto’s neemt veel van de schaarse ruimte in beslag. Dat heeft invloed op de leefbaarheid. Daarom hebben we de keuze gemaakt om de geparkeerde auto minder ruimte te geven. In 2020 is met de ‘parkeertransitie’ een stevige basis gelegd voor het parkeerbeleid voor met name de binnenstad. In 2024 is het besluit genomen om met het project Ruimte in de binnenstad gefaseerd het aantal parkeerplaatsen op straat te gaan verlagen en de parkeergarages beter te gaan benutten. En we hebben met de Beleidsregel Parkeernormen de eis op het aantal te realiseren parkeerplaatsen met 20% verlaagd en opzichte van het oude beleid uit 2018.

We sluiten aan bij de gevel-tot-gevelbenadering in Delft West door kritisch te kijken naar het aantal benodigde parkeerplaatsen bij de herinrichting. Wanneer het niet nodig is om alle parkeerplaatsen in de nieuwe situatie terug te leggen zetten we in op het verder vergroenen van de openbare ruimte.

Zo leveren we een bijdrage aan de leefbaarheid in Delft-West (tekst gewijzigd n.a.v. Amendement A.4.D1 Geen parkeertransitie in Delft-West).

Verkeersveiligheid
Vanuit het MPD zetten we in op projecten die bijdragen aan verbetering van de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid. Vooral voetgangers en fietsers profiteren hiervan: Enerzijds omdat dit de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. Anderzijds, omdat de investeringen vooral zijn gericht op fiets- en voetgangersvoorzieningen. In 2024 hebben we bij zeven basisscholen de pilot 'Veilig op de fiets' uitgevoerd (motie 4.1.29) in samenwerking met de scholen, leerlingen, ouders en omwonenden. 

Dit heeft geleid tot een pakket aan fysieke maatregelen en gedragsmaatregelen die verder worden uitgewerkt.

Adaptieve mobiliteitsagenda
De Adaptieve Mobiliteitsagenda 2040 - update 2023  (AMA) is het uitvoeringsprogramma voor het Mobiliteitsprogramma Delft (MPD). De projectenlijst is tot stand gekomen door een afweging te maken tussen de mate waarin projecten bijdragen aan de doelstellingen, de mee-koppelkansen (werk met werk) en de mogelijkheid om subsidie te krijgen.

De uitvoeringsagenda is adaptief, waarbij het beschikbare budget richtinggevend is. De projectenlijst wordt aangepast bij wijzigingen in bijvoorbeeld de planning of de kosten van projecten. Hiermee zijn we in staat om de dynamiek van de stad te volgen en projecten te realiseren die maximaal bijdragen aan onze doelstellingen.

In bovenstaande mobiliteitsonderwerpen staan veel AMA-projecten benoemd. Naast deze projecten is voor het kruispunt Wateringsevest-Nieuwe Plantage en voor de aansluiting Nieuw Delft op de Vulcanusweg in 2024 participatie uitgevoerd.

In 2025 starten we met het actualiseren van de Adaptieve Mobiliteitsagenda voor 2026-2030.