Deze bijlage biedt een overzicht van de stand van zaken van moties en toezeggingen, die samenhangen met de cyclusdocumenten. Hieronder wordt ingegaan op moties en toezeggingen waarover we een actuele stand van zaken kunnen geven. In andere gevallen komen wij hier terug in de nieuwe programmabegroting of via separate raadsstukken.
In de Kadernota 2026 zijn de financiële consequenties van moties en toezeggingen verwerkt, voor zover daar aanvullende middelen voor nodig zijn. Voor een toelichting verwijzen we naar bijlage B van de Kadernota 2026. Het betreft de volgende moties en toezeggingen:
Tabel: moties en toezeggingen
Voorgesteld wordt om de volgende moties en toezeggingen als afgedaan te beschouwen:
- Motie 4.1.17 Lichte programmatische aanpak in alle wijken.
- Motie 241107.6.2.2 Gemeente Delft als culturele aanjager
- Toezegging T22110.4.1.12 Lichte programmatische aanpak in 5 wijken.
- Toezegging T230112.4.6.1 Onderzoek Joods Vastgoed.
- Toezegging T240627.5.3.6 In beeld brengen kosten indexeren bijzondere bijstand.
- Toezegging T250306.6.3.1 Specificatie besteding vooruit gehaalde 30 miljoen onderwijshuisvesting (IHP Onderwijs).
Actuele stand van zaken moties
M7.6.1 Aanpak luchtkwaliteit en regionale samenwerking GGD
In deze kadernota wordt een incidenteel bedrag beschikbaar gesteld voor 2025. De GGD komt eind 2025 met een uitwerking welke interventies ze aanbeveelt voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Binnen de huidige beschikbare middelen zetten we in op 1) monitoring en analyse van de luchtkwaliteit, 2) voorlichting over luchtverontreiniging en gezondheidseffecten, 3) breiden we de bewustwordingscampagne over houtstook uit en stellen we richtlijnen op voor aanbesteding en vergunningen voor voertuigen en transportdiensten. Binnenkort wordt een inhoudelijke raadsbrief aangeboden.
M6.2.5. Motie Dierenwelzijn in de Delftse Begroting
De raad heeft het college verzocht dierenwelzijn op te nemen in de begroting, door middel van duidelijke doelstellingen, meetbare resultaten en voortgang op de nota Dierenwelzijn. Dit is onderdeel van de actualisatie van de nota Dierenwelzijn, naar verwachting ontvangt de raad eind 2025 deze nota.
M6.1.16 Toekomst voor kinderboerderijen
De afgelopen periode zijn de waterspeeltuinen op de kinderboerderijen opgeknapt. Gezien de beperkte financiële ruimte wordt afgezien van verdere investeringen en extra ondersteuning voor de exploitatie van beide kinderboerderijen.
M241107.6.2.2 Gemeente Delft als culturele aanjager
We stellen voor deze motie als afgedaan te beschouwen. Om te voldoen aan het verzoek van de gemeenteraad om de aanjagende rol voor de uitvoering van het cultuurkader voor te zetten, voorzien we in een subsidieregeling voor kleine organisaties en makers die bijdragen aan het realiseren van de beleidsdoelstellingen. De ambitie is om met een subsidieregeling innovatie aan te jagen en het cultureel potentieel te benutten van kleine organisaties en makers waarvoor geen culturele subsidieregelingen meer zijn. De subsidieregeling geldt in 2025 en 2026 en wordt bekostigd vanuit de beschikbare middelen voor 2025 (€ 75.000). Gezien de beperkte financiele ruimte worden er voor 2026 geen extra middelen beschikbaar gesteld. In 2026 verkennen we de continuering van deze subsidieregeling vanaf 2027.
M240627 5.1.1 Breng de brede welvaart in beeld
De inzet is erop gericht om de gevraagde scan (hoe Delft ervoor staat wat betreft brede welvaart) in juni a.s. naar de raad te sturen. Zo wordt er duidelijk op welke aspecten van brede welvaart de gemeente goed scoort en waar het beter kan, ook ten opzichte van andere gemeenten in de regio. Het doel van de foto/scan is om de resultaten met de gemeenteraad te bespreken en te bepalen welke indicatoren voor de volgende bestuursperiode kunnen worden toegepast.
M5.3.2 Motie Samen sterker; Verhoog de Giften
Recentelijk heeft behandeling plaatsgevonden van het wetsvoorstel 'Participatiewet in Balans' in de Tweede Kamer, met als doel een (gedeeltelijke) inwerkingtreding per 1 januari 2026. Nu is besloten over deze wet wordt een voorstel uitgewerkt voor de raad over de giftengrens in de bijstand.
Actuele stand van zaken toezeggingen
T230112.4.6.1 Onderzoek Joods vastgoed
Het verzoek om deze toezegging af te doen, is tegelijkertijd gedaan met het verzoek tot vaststelling van de subsidieregeling Bescherming, behoud en beleving Joods erfgoed. Indien de toezegging nog niet is afgedaan bij de vaststelling van de subsidieregeling, dan kan dit alsnog plaatsvinden.
T230420.4.7.2 en T241107.6.2.5 Gasthuisplaats
Nadat een bureaukeuze is gemaakt, ontvangt de raad een raadsinformatiebrief voor afdoening van beide toezeggingen. Dit zal rond de zomer zijn, naar verwachting in juli.
T240627.5.3.6 In beeld brengen kosten indexeren bijzondere bijstand
We stellen voor om deze toezegging af te doen. Het budget voor de Bijzondere Bijstand wordt intussen jaarlijks geïndexeerd op basis van de uitgangspunten voor de nominale ontwikkelingen. Bij het doen van de toezegging was dit een aantal jaar niet gedaan. Bij de Najaarsrapportage 2025 wordt op basis van de realisatie en de prognose bezien of het budget toereikend is en of bijsturing benodigd is.
T250306.6.3.1 Specificatie besteding vooruit gehaalde 30 miljoen onderwijshuisvesting (IHP Onderwijs)
Hieronder is de specificatie voor de periode 2026-2028 opgenomen:
Tabel: Specificatie voor de periode 2026-2028
Naar aanleiding van de vanuit de raad gestelde vraag of er in deze projecten nog te schuiven valt het volgende. Bij de planning van alle huisvestingsprojecten zien we dat we bepaalde kosten eerder verwachten dan gedacht. Hoewel dat ook indicatief is en de planning daarmee nog steeds niet 100% vaststaat, vinden we het verstandig tijdig met deze investeringen rekening te houden. Als we dat niet zouden doen, zou het risico worden gelopen dat de raad komende jaren meerdere keren een tussentijds ‘acuut’ voorstel zou moeten vaststellen. Dat is zowel vanuit financiële prudentie als vanuit het budgetrecht van de raad niet wenselijk.
Aanvullend wordt meegegeven dat in het in het IHP Onderwijs 2025-2041 voor deze locaties ook jaarschijven voor 2029-2031 zijn voorzien. Activeringen (en kapitaallasten) zijn conform de Financiële Verordening aan de orde vanaf het jaar volgend op de oplevering van de investering voor een locatie. Zoals toegelicht in het raadsvoorstel IHP zijn de jaarschijven na 2028 onderdeel van integrale afwegingen van de raad. Dat speelt wanneer de volgende vierjaarsperiode is vast te stellen.