Met onze intensieve aanpak tegen ondermijning willen we als gemeente voorkomen dat ondermijnende criminaliteit onbewust of ongewild gefaciliteerd wordt. Niet door het gemeentelijke handelen, maar ook niet door het handelen van partners of inwoners. In 2025 zetten we in op de versterking van de maatschappelijke weerbaarheid tegen ondermijning via voorlichting en preventie aan inwoners, woningcorporaties en ondernemers. We werken barrières op tegen ondermijning onder meer door inzet van de Wet Bibob en trainingen aan ambtenaren (versterken bestuurlijke weerbaarheid). Ook zetten we het VeiligheidsInformatieknooppunt (VIK) in om op signalen van ondermijning te kunnen acteren (versterken informatiepositie). Tot slot volgen we de landelijke, regionale maar vooral ook lokale ontwikkelingen op de voet om in te kunnen spelen op trends die duiden op een verschuiving in waar problematiek zich voordoet.  

We intensiveren onze aanpak tegen mensenhandel zodat signalen van mensenhandel die bij de gemeente binnenkomen grondiger kunnen worden onderzocht en we hierop in samenwerking met onze partners op kunnen acteren, bijvoorbeeld door hulp te bieden aan slachtoffers van mensenhandel.

We gaan aan de slag met het verbeteren van het signalerend vermogen van de gemeente en het vergroten van de meldingsbereidheid. We zetten daarbij in op het bevorderen van aandacht voor en bewustwording van het fenomeen mensenhandel. Samen met onze ketenpartners (in de regio) versterken we de (regionale en bovenregionale) samenwerking voor een goede opvang van en hulpverlening aan slachtoffers. Ook zetten we in op het verbeteren van de informatiedeling en gegevensverwerking tussen partners met als doel om een sluitende aanpak tegen mensenhandel op te zetten die gericht is op preventie.