Het onderdeel onderwijsbeleid en leerlingenzaken is gericht op het bieden van ondersteuning aan de kwetsbare groep leerlingen. Het betreft (wettelijke) taken waarvoor we rijksmiddelen krijgen. Het gaat hier onder meer om de inzet op de volgende gebieden:

  • Aanpak van onderwijsachterstanden: We streven in 2025 naar een hoger bereik van de doelgroep-peuters (voor- en vroegschoolse educatie).  We werken samen met onderwijspartners om de taalachterstanden in het onderwijs verder te verkleinen. Hierin is het onderwijs aan nieuwkomers een belangrijk onderdeel.
  • Voortijdig Schoolverlaten: In regionaal verband werken onderwijs en gemeenten samen om de uitstroom van voortijdig schoolverlaters te verminderen. De inzet van de gemeente richt zich op het begeleiden van uitvallers op scholen en het begeleiden van jongeren naar het behalen van een startkwalificatie en/of uitstroom naar betaald werk.
  • Leerlingenvervoer: In 2025 moet de nieuwe aanbestedingsprocedure worden afgerond. We werken hierbij samen met de gemeenten Westland, Rijswijk, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp.
  • Gemeentelijke middelen Nationaal Programma Onderwijs (NPO): De periode waarin de gemeentelijke NPO-middelen ingezet kunnen worden, is verlengd tot met juli 2025. Dit betekent dat scholen in het schooljaar 2024-2025 nog gebruik kunnen maken van het aanbod, zoals vastgelegd in de gemeentelijke menukaart Nationaal Programma Onderwijs. De scholen kunnen inschrijven op aanbod van Delftse organisaties op het gebied van: (1) Zorg in en om de school, (2) Sport, bewegen en gezondheid, (3) Taal-, natuur- en cultuureducatie en (4) Ondersteuning van leerkrachten.