Schieoevers
Geruime tijd wordt er gewerkt aan de ambitie om Schieoevers-Noord te ontwikkelen tot een levendig, gemengd werk- en woongebied. Hiervoor zijn inmiddels diverse besluiten genomen. Deze besluiten hebben als doel Schieoevers-Noord te transformeren tot de plek in Delft waar werken én wonen, doen én denken, maken en leren samen komen. De ambitie van het ontwikkelplan is om de ruimte op Schieoevers-Noord beter te benutten en het gebied te transformeren tot een onderscheidend stedelijk gebied dat intensief gebruikt wordt, met een mix van werken en wonen en een hoge mate van levendigheid en met aandacht voor een gezonde werk- en leefomgeving. Bestemmingsplan Schieoevers-Noord ligt bij de Raad van State. De datum van behandeling is nog onbekend.
Conform het ontwikkelplan worden tot 2030 drie deelgebieden tot ontwikkeling gebracht: Kabeldistrict, Nieuwe Haven en Stationsgebied. Voor de eerste twee deelgebieden heeft de gemeenteraad in oktober 2022 een bestemmingsplan vastgesteld. Na ingestelde beroepen wachten we nu op een datum voor de behandeling bij de Raad van State. Het derde deelgebied bevindt zich rondom station Delft Campus, waar ook de Noordkavel en De Strip deel van uitmaken. Voor dit gebied is een gebiedsvisie in de maak, dat als basis zal dienen voor de verdere ontwikkeling, inclusief de uitwerking van de businesscase en de daarbij behorende besluitvorming om de scope voor de businesscase Schieoevers-Noord uit te breiden. Voor dit gebied volgt later een bestemmingsplanwijziging.
In Schieoevers-Zuid is gewerkt aan het bestemmingsplan voor de verbreding van de Schie. Dit bestemmingsplan is nodig voor het kunnen verplaatsen van de zandhandel van Schieoevers-Noord naar Zuid. Dit is randvoorwaardelijk voor de realisatie van de Gelatinebrug en de eerste woningen in Kabeldistrict. Ten slotte is de visie op Schieoevers-Zuid in ontwikkeling. Deze zal als kader gaan dienen voor toekomstige ontwikkelingen op Schieoevers-Zuid.
Voor de beoogde ontwikkeling en transformatie van Schieoevers-Noord investeren we in bovenwijkse voorzieningen. Het gaat dan voornamelijk om aansluitingen (onder meer langzaam verkeer en groen). Deze investeringen bekostigen we gedeeltelijk met cofinanciering en bijdragen van ontwikkelaars. Zo zijn er versnellingsmiddelen opgehaald voor onder andere de Gelatinebrug en -tunnel. Investeringen in voorzieningen als onderwijs en andere maatschappelijke en culturele voorzieningen maken geen onderdeel uit van de businesscase. Deze worden apart geraamd in bijvoorbeeld het IHP (zie programma Samenleven, onderwijs en cultuur).
Schieoevers valt in zijn geheel in het gebied van de opgave Innovatiedistrict Delft.